Tanácsok függönyvásárláshoz!

Fotó: Designers Guild
2017. április 18. 20:30

A függöny nemcsak a kíváncsiskodóktól védi meg otthonunkat, de a lakás fontos dekorációs eleme is!

Anyagmennyiség
Alapvetően a választott felfüggesztési mód határozza meg, hogy mennyi anyagra lesz szükségünk. A behúzószalagos változathoz legalább másfélszeres-dupla anyagmennyiséget kell beszereznünk, míg egy panelfüggöny esetében kifeszítve használjuk az anyagot, ez tehát igen gazdaságos megoldás.

 


Szélesség

A karnist mindig érdemes túllógatni az ablakkeret szélétől, mindkét oldalon legalább 15-20 cm-rel, ekkor fog igazán szépen mutatni a függöny. A függöny szélességét ez alapján tudjuk meghatározni.

Magasság
A legszebb és a legdivatosabb megoldás, ha a függöny a padlóig ér, illetve a felett 1-2 cm-rel. Sok lakásban azonban csak az ablak aljáig ér a függöny, így a fűtőtestet nem takarja el. Érdemes a „kész” magasságot megadni a varrónőnek. Ő a választott karnis, illetve felfüggesztési mód alapján (pl. karikás-csipeszes vagy karikás-ráncolókampós) tudja majd, hogyan kell megvarrnia a függönyt, hogy pont olyan legyen, amilyet szeretnénk.

 


Több függöny egy ablakra
Néha több függöny is kerül az ablakra, ilyenkor a magasságokat egyéni ízlésünk, kreativitásunk is befolyásolhatja. A legegyszerűbb, ha minden függöny azonos magasságú. Természetesen sok múlik azon is, hogy az adott darabnak milyen a stílusa és milyen technikával van megvarrva.

Leggyakoribb felfüggesztési módok
Új trend a ringlis függöny, melyet rúdkarnisokra rögzíthetünk. Érdemes a ringli színét a karnishoz igazítani. A leggyakoribb a behúzószalagos megoldás, többnyire ráncszedő kampóval, illetve karikával és ráncszedő kampóval. Egyes függönyök esetében a karikás-csipeszes megoldás is jól mutat.

 


Mit jelent a blackout, dimout kifejezés?
Dimout függöny:
A dimout kifejezést a 70-75% technikai fényzáró képességű függönyanyagokra használjuk. Ugyanígy nevezzük a hasonló tulajdonságú pliszé-, roletta- és szalagfüggönyanyagokat is. A dimout anyagok már praktikusan alkalmazhatók árnyékolásra, ugyanakkor az átáramló fénynek köszönhetően életteli marad az anyagok színe és mintája is.
Blackout függöny:
A blackout függönyöket speciális szövési eljárással készítik, aminek lényege, hogy két textilréteg közé egy harmadik, fekete textilszálat szőnek. Ezáltal a blackout anyag annyira sűrűvé válik, hogy akár 100%-os fényzárásra is képes lesz, nem ereszti át a fényt. Mivel az ilyen függöny legfőbb funkciója a fény és a hő kizárása, a redőnyt is helyettesítheti. Tökéletesen véd a napsugárzás ellen, sőt télen a hőszigetelést is javítja.


A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért!
Ajánlott cikk címe: Tanácsok függönyvásárláshoz!
Ajánlott cikkek
Lakótér - 300 inspiráló helyiség
Lakáskultúra Piactér