Fával fűtesz? Tippek a hamu felhasználására

2016. január 4. 09:20

Téli estéken jólesik a meleget ontó kályha és kandalló mellett ücsörögve hallgatni a tűz pattogását vagy figyelni a fahasábokat nyaldosó lángok táncát. Ám ha fával tüzelünk, előbb-utóbb kialszik a parázs, és felvetődik a kérdés, hogyan szabaduljunk meg a hamutól.

Érdemes összegyűjteni
A fahamut már az ókori görögök és a középkori szerzetesek is használták növényvédelemre, trópusi ültetvényeken pedig még mindig alkalmazzák az irtásos-égetéses módszert, amely azon az ősi megfigyelésen alapul, hogy egy erdőtűz után burjánzani kezd a növényzet. Miért ne próbálhatnánk ki a saját kertünkben is a hamu áldásos hatását?
Télen fatüzelésű kályhából vagy kandallóból, a nyári szezonban pedig a kerti tűzhelyből gyűjthetünk hamut. Fontos! A vegyes tüzelésű kazánból, továbbá tartósítószerekkel, festékekkel, pácokkal kezelt fa és bármilyen más anyag elégéséből származó hamu kerti célokra nem alkalmas, mert szennyezi a talajt és gátolja a növények fejlődését.
Mivel ásványtartalmának 80-90%-a vízben oldódó, ne tároljuk a fahamut olyan helyen, ahol az eső kimoshatja belőle ezeket a tápanyagokat. Nedves helyen is veszít hatásából.


 


Hogyan használjuk?
A fahamu a 20. században a vegyszerek térhódítása miatt kiszorult a mezőgazdaságból, de manapság reneszánszukat élik a környezetbarát módszerek, így a fahamu is egyre népszerűbb.
Mivel értékes tápanyagokat (pl. káliumot, foszfort, magnéziumot), mikro- és nyomelemeket, valamint kalcium-karbonátot, vagyis meszet tartalmaz, természetes trágyaként alkalmazhatjuk.
Használatakor el kell kerülni a belégzését, és ajánlatos védőkesztyűt viselni. Szeles időben ne hamuzzunk a kertben!


A biokertben is csodaszer
A fahamut a legjobb télen összegyűjteni és kora tavasszal, 3-4 héttel a vetés előtt a felásott, száraz talajba beforgatni. Lúgos talaj esetén nem szabad belőle túl sokat kiszórni, mert nagymértékben emeli a talaj pH-értékét. Nagyon finom szemcséjű, ezért gyorsan kifejti hatását. Szükségtelen alkalmazása megnehezíti a növények tápanyagfelvételét, ráadásul a meggondolatlanul kiszórt hamut nehéz eltávolítani.
A mészkedvelő növények számára évi egy alkalommal négyzetméterenként 10 dkg fahamu 15 centiméter mélységben történő bedolgozásával kedvezőbbé tehetjük a talaj kémhatását.
A tavaszi hagymások (pl. tulipán, nárcisz) és az egynyári virágok szintén kaphatnak belőle egy keveset, a rózsák töve körül pedig akár 2 cm vastag rétegben is elteríthetjük. Mészkerülő növények, pl. hortenzia, azálea, rododendron, magnólia, körömvirág, valamint áfonya, kökény, málna, tölgy közelébe ne kerüljön!
Télen kiváló a jeges járdák síkosság-mentesítésére, de ha kerti utakra szórjuk, vegyük figyelembe a lúgosító hatását!


A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért!
Ajánlott cikk címe: Fával fűtesz? Tippek a hamu felhasználására
Ajánlott cikkek
Lakótér - 300 inspiráló helyiség
Lakáskultúra Piactér