Bérbeadnád a lakást? Ezekre a jogi részletekre mindenképp figyelj!

Fotó: PuzzlePix / Shutterstock
2017. március 27. 11:00

Ez különösen fontos, ha több tulajdonosa is van a kiadásra szánt lakásnak. Összeszedtük, hogy mire érdemes figyelni osztatlan közös ingatlan esetén.

Az ingatlannál fennálló osztatlan közös tulajdon esetén gyakran problémát jelent, hogy a tulajdonostársak nincsen tisztában az őket megillető jogokkal és kötelezettségekkel. Alapvetően a tulajdonostársak mindegyike jogosult a dolog birtoklására és használatára, de egyikőjük sem gyakorolhatja jogait oly módon, hogy azzal a többiek jogait vagy jogos érdekeit megsértené. A használat, illetve a hasznok szedése mindenkit tulajdoni hányada erejéig illet meg, s eddig kell viselnie a dologgal kapcsolatos költségeket, esetleges károkat is. Vita esetén eltérő rendelkezés hiányában a tulajdonostársak tulajdoni hányadát egyenlőnek kell tekinteni.
Az ingatlannal járó költségek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy vannak olyan teendők, melyek az ingatlan állagának megóvásához szükségesek, ezeket bármelyik tulajdonostárs elvégezheti, de a költségekhez a többi tulajdonosnak hozzá kell járulnia. Amennyiben állagmegóvási munkálatok válnak szükségessé, s így kiadások keletkeznek, lehetőség szerint előzetesen tájékoztatni kell a többi tulajdonost. A közös tulajdon védelme érdekében bármelyik tulajdonos felléphet, akár önállóan is.

 


Az ingatlant érintő kérdésekben a tulajdonosok tulajdoni hányaduk arányában tudnak szavazni, ugyanakkor egyhangú döntés szükséges a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásokhoz, illetve az ingatlan feletti tulajdonjog átruházásához, valamint annak megterheléséhez is. Amennyiben valaki saját tulajdoni hányadát kívánja értékesíteni, a többi tulajdonostársat harmadik személlyel szemben elővásárlási, előbérleti és elő-haszonbérleti jog illeti meg.
Ha a fenti szabályok ismerete ellenére nem sikerül békés úton megegyezni, bármelyik tulajdonos kérheti bíróság előtt a közös tulajdon megszüntetését, aminek lehetőség szerint természetben kell eleget tenni. Amikor a szándék a közös tulajdon megszüntetésére nem terjed ki, érdemes elgondolkozni a használati megosztásra vonatkozó szerződésen, melyben vitás kérdéseiket rendezhetik a felek. Az okiratban pontosan meg lehet határozni, hogy az ingatlanból ki melyik részt használhatja, így a későbbiekben ehhez tartják magukat az érintettek. Természetesen szóbeli megállapodás, kialakult szokás is alapját képezheti a használatnak, ám ilyenkor vita esetén nehézkes a bizonyítás, így aki biztosra szeretne menni, mindenképpen ragaszkodjon az írásba foglaláshoz.

A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért!
Ajánlott cikk címe: Bérbeadnád a lakást? Ezekre a jogi részletekre mindenképp figyelj!
Ajánlott cikkek
Lakótér - 300 inspiráló helyiség
Lakáskultúra Piactér