Retró hangulatú lakás a belvárosban

Szöveg: Czeglédi Cecília, fotó: Gróf Annamari
2017. március 17. 15:30

Vendéglátónk nem tudott ellenállni ismerőse ajánlatának, amikor meglátta a ’60-as évek dizájnbútoraival berendezett otthont. Rögtön beindult a fantáziája, hogyan alakítaná át a retró és modern jegyeket kombinálva.

– A 62 m2-es lakás felújítása során főként a funkciók újragondolására figyeltünk Baráth Krisztina belsőépítész barátnőmmel – mutatja be frissen elkészült otthonát Ildikó. – Eredetileg két egymásba nyíló szoba és egy szeparált konyha volt a lakásban, az utóbbi a bejárattal szemben. Ezt a „luxust” megszüntettük: a régi konyha helyén egy háló- és vendégszobát alakítottunk ki, a nappaliba vezető közlekedőből nyíló fürdő és a WC a helyén maradt.

 


A retró hangulat már a közlekedőben is tetten érhető. A falat ugyanis a ’60-as évekből származó falinaptár fekete-fehér fotóival díszítették, szinte előkészítve a nappali-étkező-konyha és az innen nyíló háló retró berendezését. Ildikót annyira elbűvölték a jó állapotú bútorok, hogy amit lehetett, megtartott, és csak egy speciális bútorlakkal frissítette fel az egyes darabokat.

 


– Az ággyá nyitható kanapé, a fotelek, a bővíthető étkezőasztal vagy a kis a dohányzóasztalka a maga korában elismert dizájnt képviseli, 1965-ben BMV-díjat is kaptak – magyarázza Ildikó. – Az enteriőrbe nagyon jól illeszkedik a modern stílusú, magasfényű konyhabútor alsó szekrénysora, amelyet mintás cementlapokkal igazítottuk a retró világához. Hogy még jobban kiemeljük ezeket az elemeket, tömör bükkfából készült, a bútorokkal azonos árnyalatú polcokat használtunk a felső szekrénysor helyett.

 


A hálószobában a mai, modern hangulatú, fehér bútorok mellett szintén megjelenik a retró bútorcsalád egy jellegzetes képviselője, a praktikus, tömörfa ágyneműtartó.
Biztosítják a kellemes térérzetet és segítik a természetes fény maximális érvényesülését a fehér falak, amelyeket itt-ott feketével, illetve kékkel színesítettek. Az inspirációt a falat díszítő fekete-fehér képek adták, a kék pedig Ildikó egyik kedvenc színe. A hatást erősítendő, a tulajdonos néhány saját készítésű kék tónusú képpel tette személyesebbé a retró atmoszférájával átitatott otthonát.

 


A fürdőszoba a lakás legrendhagyóbb, legizgalmasabb egysége, mivel a vizes blokkot lezáró fal helyett üvegtáblákkal különítették el a két funkciót. A fürdő és WC intim szférájának megóvása érdekében hófehér vitorlavászonból készült, karnison futtatott függönyt alkalmaztak, ellenpontként vízkék metrócsempével burkolták a falat, a helyiségek együvé tartozását pedig az azonos beton járólappal hangsúlyozták.
1/4

Retró hangulatú lakás


A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért!
Ajánlott cikk címe: Retró hangulatú lakás a belvárosban
Ajánlott cikkek
Lakótér - 300 inspiráló helyiség
Lakáskultúra Piactér