A kert két arca: mire vágyik a nő, és vajon mit akarhat a férfi?

Fotó: Tectona Grandis
2017. április 3. 12:10

Karinthytól tudjuk, hogy férfi és nő sohasem értheti egymást, mert mind a kettő mást akar. Az író ezzel a szerelemre célzott, pedig a két nem számára a tökéletes kert fogalma is mást és mást jelent.

A NŐ
A kert kialakítását a nő a gyerekekhez igazítja, nekik pedig térre van szükségük, és kuckókra, titkos zugokra, ahol bandázhatnak. A nő örül, ha a kert egész évben virágzik. Szívesen gondozza a konyhakertet, az elfonnyadt termés és az organikus konyhai hulladék újrahasznosításához komposztkészítő sarkot rendez be.


 

Nagy hangsúlyt fektet az olyan praktikus kiegészítőkre, mint a lerakóasztal, a tálaló, a kerti hűtő, a reggelizőszett, az újságtartó, vagy a párna, kaspó, játék kerti tárolására is alkalmas kerti láda.


 

A kültéri enteriőrt szívesen dobja fel az évszakhoz illő dekorációkkal, mécsesekkel, vázákkal, tálakkal, piknikkosárral és hangulatlámpával, sőt, még akár olyan kinti szőnyeget is választ, ami az otthon melegének és komfortjának kiterjesztése.
A nőnek napágy nélkül elképzelhetetlen a kert: itt olvashat, meditálhat, cseverészhet a barátnőivel telefonon vagy akár személyesen is. A társasági események amúgy is fontosak, ezért jó, ha van elég hely az összejövetelekre: az étkező megfelelő méretű, és csatlakozik a konyhához, az asztal kinyitható, és jut mindenkinek ülőhely. Legyen grillsütő - minél kisebb, annál jobb – és az se baj, ha ez már eleve hasznos kiegészítőkkel érkezik.


 

A nő igyekszik korábbi nyaralásainak hangulatát becsempészni kertjébe, szereti a kovácsoltvas kellékeket, a fehér rattant és a rusztikus megjelenést, mert azok Toszkána vagy Provence mediterrán életérzését idézik. A nőnek fontos, hogy a stílusok, anyagok harmonizáljanak egymással, jó érzékkel kombinálja a fát, a fémet, a követ, a különböző textileket, a műanyagot és a kerámiát. A bútorok kiválasztásánál a meleg földszíneket és fehéret preferálja, amihez élénk színű dekorpárnákat választ. Szereti, ha a bútorok kecsesebbek, légiesebbek, ívesek, és nem uralkodnak a tér felett.


A FÉRFI
Míg a nő inkább a megjelenést díjazza, a férfi főleg a műszaki szempontokra figyel. Szívesen használ automatizált eszközöket, automata öntözőrendszert, öntisztuló kerti bútort, a sima napernyő helyett olyan távirányítóval működtethető napvitorlát választ, amely érzékeli a szélerőt, és automatikusan bezáródik. Jó, ha a növényeket nem kell gondoznia, ezért a virágzó növények helyett inkább a murvára és az örökzöldre szavaz.
Mivel a praktikumra koncentrál, a férfi szabadabban keveri a különféle anyagokat és stílusokat. Szereti a letisztult, szögletes formákat, a teakfa-, alumíniumvázas vagy kárpitos bútor örök kedvence, főleg ha a színvilága közelít az autókéhoz.


 


Ügyel arra is, hogy a garázs előtt legyen elég szilárd burkolat a vasárnapi autómosáshoz, és hogy a sokadik – a garázsban el nem férő – biciklikhez is legyen külön tároló. Fontos, hogy a kertben maradjon elég füves placc, ahol focizhat a srácokkal, és jó, ha van egy kosárpalánk a garázs melletti házfalon.
Nem bánja, ha a kerttel elkápráztatja a vendégeket, ezért szívesen választ olyan kényelmes, terebélyes bútorokat, amelyek kitöltik a teret, és jómódot sugallanak. Az úszómedence megjelenésére igényes, de biztonsági kerítést nem kér hozzá.

 


Az autentikus beach hangulathoz a medencepart mellé magasított bárszékes Miami stílusú étkező dukál. A grill legyen a lehető legnagyobb, a kiegészítőkből viszont csak a legszükségesebb, hiszen a sütögetés nem a gasztronómiáról, sokkal inkább a szórakozásról szól. (Ezért is szerencsés, ha a grillsütő mellett van elég rakodóhely, ahol a söröspoharakat és az üvegeket átmenetileg pihentetni lehet.) A barátokkal eltöltött este hangulatát színváltós világító ledek is emelhetik.


 


 

1/5

A kert két arca


A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért!
Ajánlott cikk címe: A kert két arca: mire vágyik a nő, és vajon mit akarhat a férfi?
Ajánlott cikkek
Lakótér - 300 inspiráló helyiség
Lakáskultúra Piactér