Reneszánszát éli a grillezés, sokan a városi erkélyükre is beszereznek egy kisebb asztali vagy tojásgrillt, amit akár télen is elővehetnek. Hasznos tudnivalók és tippek következnek a Praktiker szakértőitől grillrajongónak.
A 2025-ös grillszezonban a húsimádók, a vegák és a vegánok is megtalálhatják az ideális grillsütőt, és akár a legkisebb erkélyen is különleges gasztroélményben lehet részük. Abonyi Péter, a Praktiker kerti megoldások szakértője szerint a legfontosabb, hogy először mérjük fel, hol és hány főre szeretnénk grillezni, mennyire vagyunk elszántak, és töltjük szívesen az időnket az előkészületekkel, felfűtéssel.
Legyen trendi a grillparti
Lehetőségeink és preferenciáink határozzák meg, hogy a faszenes, a gáz- vagy az elektromos grill melyik típusát érdemes beszerezni, hiszen tudásban, méretben és árkategória szerint is bőséges a kínálat.
A grilleszközök terén is jobb tájékozódni: ha igazán profik szeretnénk lenni, szükségünk lehet egyebek mellett begyújtó kéményre, csipeszre, lapátra, hamburgerprésre vagy kesztyűre, és a sort még lehetne folytatni. Jó hír, hogy a minden grillsütőt akár SZÉP-kártyával is megvásárolhatjuk a barkácsáruházban – hívja fel a figyelmet a szakértő. Grillpartit kertben, teraszon és erkélyen is rendezhetünk, minden helyszínre van megfelelő méretű, üzemmódú és tudású grillsütő. Divatos és praktikus alumíniumvázas és műrattan kerti bútor szettel, az idén trendi trópusi mintákkal és élénk színekkel, bohém kiegészítőkkel és dekorral, napelemes fényfüzérrel, meg egy függőággyal igazi beach hangulatot teremthetünk a legapróbb balkonon is. Árnyékoláshoz állandó alternatíva lehet a szélnek, napnak ellenálló grillpavilon, pergola, de árnyékolhatunk szezonálisan napvitorlával is. Hasznos tudnivalók és praktikus tanácsok, tippek következnek a Praktiker szakértőitől. Sőt, Lázár Chef egy grillrecepttel is meglep bennünket.
Hamisítatlan barbecue életérzés parázson
Ha szeretjük az autentikus füstös ízeket, ezért mindenképp faszénen szeretnénk sütni, több opció közül is választhatunk. A legegyszerűbb a zománcozott vas flekkensütő, amit lábakra szerelve állíthatunk a tűz vagy a parázs fölé, illetve lánccal állványra is függeszthetünk. Süthetünk rajta húst, halat vagy akár zöldséget, minden esetben ízletes falatokra számíthatunk. Ehhez azonban tűzrakó helyre van szükség – emlékeztet rá Abonyi Péter.
Nagyobb a mozgásterünk, ha a faszenes grill mellett döntünk, hiszen ahhoz nincs szükség külön tűzrakóra, könnyen mozgatható, ezért kertünk vagy teraszunk bármely pontján fel tudjuk állítani. Sokan szeretik a Landmann és a Perfect Home grilljeit, amelyek között a kezdők és a profik is megtalálják a számukra megfelelő sütőt különböző felszereltséggel a Praktiker kínálatában is.
Eszméletlen, mennyiféle grillkészülék kapható
A grillhordótól a grillkocsiig változatos a kínálat. Népszerű a gömbgrill, aminek alsó részébe kerül a faszén vagy grillbrikett, és szellőzőrendszerrel tudjuk szabályozni a levegőáramlást. A tűztér hőmérsékletét is tudjuk ellenőrizni, a hamu pedig hamugyűjtő tálcán gyűlik össze, ezért könnyű eltávolítani. Ma már az egyik legnépszerűbb sütőnek számít az extra vastag kerámiafalú, és jellegzetesen tojás alakú Kamado grill. Kívül-belül tökéletes választás esztétikus megjelenése és profi tudása, multifunkcionalitása miatt. A kerámia megtartja a hőt és a nedvességet, így a belső környezet ideális grillezéshez, füstöléshez vagy lassú sütéshez. Klasszikus hússütésen túl ezért készíthetünk benne csülköt, grillcsirkét, sőt még pizzát is.
Azoknak is van megoldás, akik állandó grillezőhelyre vágynak. A betongrill készen kapható a barkácsáruházban, és fixen telepíthetjük a kertben, teraszon. Körülötte pedig akár szabadtéri konyhát is berendezhetünk, így válhat a külső tér állandó díszévé. Bár zárt rendszere miatt sütőfelületéhez nehezebb hozzáférni, és súlya miatt mozgatása is nehezebb, előnye, hogy hidegebb időben is használhatjuk füstelvezető nyílása és három oldalról zárt tűztere miatt.
A Praktiker szakértője szerint
A grillezést számos eszköz és kiegészítő segítheti, amelyeket a barkácsáruház széles választékban kínál. Begyújtó kéménnyel felgyorsíthatjuk a faszén begyújtását, fújtatóval növelni tudjuk az oxigénellátást, ami szintén segíti, hogy a faszén lángra kapjon. Praktikus, ha a húsokat hőszigetelt nyelű csipesszel forgatjuk, és ügyelünk rá, hogy ne csepegjen zsír a parázsra, így elkerülhetjük a füstképződést. Egyszerűbb a dolgunk, ha mindig van kéznél grillkesztyű, így nem kell bajlódnunk konyharuhával vagy edényfogóval. A maghőmérővel pontosan és gyorsan megállapíthatjuk, hogy a hús megfelelően átsült-e már. A hamburgerpréssel egyforma nagyságú, vastagságú húspogácsát formázhatunk, így biztosak lehetünk benne, hogy minden pogácsa ugyanúgy átsül.
Gázgrillel kényelmesebb a vendéglátás
A faszeneshez képest a gázüzemű grillel gyorsabban süthetjük meg kedvenc ételünket, mivel rövid a felfűtési idő, hamar elérjük a sütési hőfokot. A főégők száma 1 és 6 között változhat, anyaguk pedig lehet rozsdamentes acél, öntöttvas vagy kerámia. A grillrács méretétől és az égők számától függően grillezhetünk vele húst, halat, zöldséget, sőt még pizzát is.
Direkt és indirekt sütésre egyaránt alkalmas: gyorsan elkészíthető ételek esetén – ilyen például a hamburgerhús, virslik, kolbászkák, zöldségek – közvetlenül a hőforrás fölé helyezzük a nyers alapanyagot. Az indirekt grillezést vastagabb húsoknál érdemes választani, amikor 20 percnél több sülési időre van szükség ahhoz, hogy a hús belül is puha legyen. Vannak olyan modellek, amelyeknél vízzel töltött csepptálca gyűjti az égő alatt a lecsöpögő zsírt, ezáltal egyszerűsítve a zsír eltávolítását és a takarítást.
A gázgrillek propán-bután keverékkel működnek, a szükséges gázmennyiség pedig a grill teljesítményétől függ. Abonyi Péter szerint egy 12 kW-os modell óránként körülbelül 1,2 kg gázt fogyaszt, így egy 5 kg-os palack körülbelül négy órányi intenzív grillezésre elegendő. A grillsütőnkhöz méretben passzoló gázpalackot speciális kereskedésben, benzinkúton szerezhetjük be és cserélhetjük.
Elektromos grill az erkélyen
Annak sem kell lemondania a grillezés örömeiről, akinek nincs kertje. Balkonon bárki könnyen összedobhatja ebédjét elektromos grillel, elég csupán bedugni a konnektorba, beállítani a kívánt hőfokot, és a grillételek perceken belül elkészülhetnek – állítja a Praktiker szakértője. Előnye, hogy nem keletkezik füst, így nem zavarjuk a szomszédokat, valamint nem kell tárolni és cserélni a gázpalackot. Többféle típus közül választhatunk: elsősorban kisebb készülékeket találunk a kínálatban, amelyekkel néhány főre készíthetünk fogásokat. A legegyszerűbb az asztali grill, ami kompakt mérete miatt kis helyen is elfér, felülete sima vagy bordázott, tapadásmentes bevonattal, gyorsan felmelegszik és pontosan szabályozható. A kontakt grill hasonlóan működik, ugyanakkor zárható a fedele, ami szintén sütőfelület, ezáltal az ételt alul és fölül egyszerre tudjuk sütni. Épp ezért nemcsak húsokhoz, hanem szendvicsekhez, paninikhez vagy grillezett zöldségekhez is tökéletes. Nem telhet el grillszezon kebab vagy saslik nélkül, elkészítésükhöz a szakértő elektromos nyársat javasol.
Grillzónák és sok más más extra
Az elektromos grillek között komolyabb modellek is vannak, amelyek nagyságra, kapacitásra felveszik a versenyt a faszenes és gázgrillekkel, és megjelenésükben is hasonlítanak rájuk. Egyik ilyen hasonlóság a nagy grillfelület és a külön grillzónák. Egyes modelleknél beépített hőmérős BBQ-fedél és LED-megvilágítású kezelőfelület is megkönnyíti a használatot. Ráadásul a kerekes modellek könnyen mozgathatók, ugyanakkor a limitált kábelhossz miatt az áramforrásnak közel kell lennie, és hosszabbítóra is szükségünk lehet. Ha megbízható, minőségi grillsütőt keresünk, érdemes szétnézni a barkácsáruház széles választékában, és szakértő eladó segítségét kérni – hívja fel a figyelmet Abonyi Péter.
Beach hangulatot teremthetünk
Ha igazán menő grillpartit szeretnénk, állítsunk fel trendi kerti pavilont, amelyet rendezzünk be dekoratív kerti bútorokkal és színes kiegészítőkkel, dekorral. A kültéri berendezés is követi a divatot: idén mindent visz a beach hangulat, a trópusi stílus, amelynek jellemzői a virágminták, tarka textíliák és élénk színek, mint az orange, lime zöld, napsárga, türkiz vagy pisztáciazöld – ezekkel pillanatok alatt nyári paradicsommá varázsolható a kerti parti helyszíne. Sokat dob az összképen, ha az étkészletet is ehhez a dizájnhoz igazítjuk – emlékeztet rá Boncz Péter, a Praktiker lakberendezési szakértője. Az év egyik slágere a bioklimatikus pergola és a műanyag kerti pavilon: ezek állandó, stabil és stílusos alapot adnak bármilyen kültéri eseménynek. A nap ellen acélvázas pillangó napárnyékolóval is védekezhetünk. A piacon sokféle alternatívát találunk, akár teljesen nyitott, akár függönyözhető, intimebb változatot keresünk – ezek ideálisak lehetnek egy romantikus grillvacsorához is.
Imádnivaló kerti bútorok
A kerti bútorok anyagában idén divatosnak számít az alumínium és műrattan kombináció, az ilyen garnitúrák egyszerre modernek és simulnak bele a természetbe. Tökéletes alap a klasszikus 2-4 székből és asztalból álló összecsukható szett, amit kültéri puffokkal és stílusos, sötétszürke szófával is kiegészíthetünk. A monokróm színű, például mocha mousse vagy tengeri fű tónusú bútorokat színes kiegészítőkkel dobhatjuk fel. Az önfeledt pihenéshez jól jönnek az állítható háttámlás napozószékek, egy kültéri függőágy, vagy akár egy szőnyeggel kialakított lounge-sarok.
Színes piknik hangulat
A beach koktélok keveréséhez legyen kéznél shaker, keverőpálcák, színes vagy bohém extra poharak – ezek önmagukban is feldobják az italsarkot. A világításra is érdemes figyelni: a menő szolárlámpák és napelemes fényfüzérek nemcsak energiatakarékosak, de elképesztően hangulatosak is. Ráadásul bárhová felfüggeszthetjük őket – fákra, pergolára, korlátra, akár a vízparti stégre is – és egész este fénybe borítják a bulit. Végezetül az esztétikus terítékről se feledkezzünk meg. A Praktiker szakértője szerint az ízléses porcelántányérok, gyékény vagy textil tányéralátétek, tengeri motívumos díszek – például kagylóval díszített tükrök, hal formájú tálak vagy lámpások – igazán látványossá és emlékezetessé teszik a grillpartit. A dekoratív műfű elemek, fonott kosarak és világos tónusú kerámiák pedig játékos, mégis rendezett keretet adnak az összképnek.
Kebab recept Lázár Cheftől
Egyszerű, bárki könnyedén elkészítheti!
Hozzávalók:
- 1 kg marha-sertés darált húsmix
- 1 evőkanál mustár
- 1 csapott evőkanál szódabikarbóna
- 1 púpozott evőkanál mustármag
- további fűszerek igény szerint: Ibéria ízei, harissa, kakukkfű
- 1 dl szódavíz
Elkészítés:
- A darált húshoz hozzáadjuk a mustárt, a szódabikarbónát, a mustármagot, a szódavizet, majd a fűszerezett húsmasszát jól összedolgozzuk. Ezután hűtőbe rakjuk, és legalább fél napot állni hagyjuk.
- A húsmasszát egyenletesen rádolgozzuk a grill nyársra (a nyársrudakat nem kell előtte bezsírozni), majd az elektromos nyársat csatlakoztatjuk a felforrósított grillhez. Mindegyik oldalán szépen megpirítjuk a húst. Miután megpirult, elzárjuk a lángot.
- A nyársról lehúzzuk a húst, és mustárral, csalamádéval tálaljuk – kínálhatjuk továbbá különböző savanyúságokkal, salátával, sült krumplival is.
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon és az Instagramon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!