Ha valaki Budapesten keres minden tekintetben luxus minőségű éttermet, biztosan több tucatot talál. Szerencsére TOP éttermeket a fővároson kívül, sőt az egész ország területén találni! A Dining Guide étteremkalauz idén is ragsorolta az éttermeket, lássuk, hogy 100-as toplistába milyen vidéki vendéglátóhelyek fértek be.
A 100-as toplistát összállító Dining Guide bizonyára komplexen vizsálta a vendéglátóhelyeket. A legfontosabb szempontok között nyilván súlyozottan szerepelt az ételek és a kiszolgálás minősége. Ugyanakkor egy ilyen rangsor felállításakor nem lehet figyelmen kívül hagyni az adott hely miliőjét és a berendezés harmóniáját, hiszen nagyon nem mindegy, milyen körülmények közt fogyaszt a vendég. Érdemes lakberendezési szempontból is átnézni a TOP 100-ba bekerült 10 legjobb vidéki éttermet: mindegyik igazán stílusos, egyedi és lehetne a világ bármelyik pontján!
Top 10 vidéki étterem 2025-ben a Dining Guide Top100 Étteremkalauza szerint:
1. Platán Gourmet Étterem, Tata
Az éttermet Pesti István séf 2015-ben vette át az akkor már évek óta nagy sikerrel működő, tatai Öreg-tó partján fekvő Platán étterem konyhájának vezetését azzal a céllal, hogy megmutassa, a vidéki fine diningnak igenis van létjogosultsága. Csapatával és Varró Zoltán designer segítségével alapjaiban újította meg a Tatai vár és az Esterházy-kastély között fekvő Platán koncepcióját.
Az étterem enteriőrjeit a természetközeliség és a modern meghittség egyszerre jellemzi. Az étterem és vele együtt működő szálláshely vendégeinek komplex élményben lehet részük, hiszen a természet és az épített környezet egyedülálló módon találkozik itt, a Platánban. A Platán Gourmet konyhája egyébként nehezen kategorizálható. A saját kertészet kiváló minőségű, szezonális alapanyagokkal látja el a konyhát, így a 12 fogásos degusztációs menüket kínáló étterem alapanyag-használata rendkívül változatos és egyértelműen a séf erős és egyedi fúziós látásmódját tükrözi.
2. Pajta, Őriszentpéter
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A családi vállalkozásként működő őriszentpéteri Pajta országszerte elismertté vált egyedi farm-to-table koncepciójának köszönhetően. Az Őrség emblematikus alapanyagaira építő étterem szemléletét a skandináv gasztronómiai irányzat határozza meg, méghozzá a fenntarthatóság és a helyi gasztronómiai hagyományok tiszteletben tartásával. Az étterem tajdonosai Budapestet hátrahagyva költöztek az Őrségbe, hogy megvalósítsák álmukat. Egy olyan vidéki éttermet, ahol autentikus környezetben, kifogástalan minőségű, precíz és kreatív menüsorokat szolgálnak fel. A megvalósítás olyan jól sikerült, hogy a Dining Guide Étteremkalauz 2025-benaz Év Étterme díjjal jutalmazta a Pajta kiemelkedő teljesítményét.
3. 42 Restaurant, Esztergom
Az esztergomi 42 Restaurant két éve nyitott és azonnal berobbant a hazai gourmet éttermek élvonalába. Az étterem Esztergom hangulatos sétálóutcáján, az elegáns ROOM 42 Boutique Hotel földszintjén kapott helyet.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Belső terét modern, letisztult és kortárs stílus határozza meg, melyet luxusmárkák prémium eszközei és berendezései tesznek igazán exkluzívvá. Koncepcióját jelentős mértékben formálja tulajdonosának, Varga Sándornak a szemlélete, aki a világ leghíresebb fine dining éttermeit bemutató, sikeres Alexander the Guest YouTube-csatornát is vezeti.
5. Sauska 48, Villány
A villányi Sauska 48 valójában egy étterem a borászat szívében. Hatalmas terek, ruszikus felületek és a környezethez illő tárgyi kiegészítők jellemzik. A konyhát jegyző nagy múltú séf, Bicsár Attila itt alkotta meg a felszabadult falusi gourmet konyha fogalmát, amelyhez méltó helyszínt a nemzetközileg ismert nagyvállalkozó, Sauska Krisztián, az ikonikus Sauska borbirtokok tulajdonosa biztosít.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Az éttermem a magyar és a sváb konyha kortárs irányzatát képviseli, Bicsár Attila séf finom megoldásaival, szenzitív megközelítésével kiegészítve. Az étlap emellett igyekszik követni a szezonális alapanyag-kínálatot és a környékbeli termelők lehetőségeit.
Anyukám Mondta Étterem, Encs
2025-ben ünnepli fennállásának 30. évfordulóját az encsi Anyukám Mondta étterem, amelyet a testvérpár Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs alapított, miután hazatértek néhány évig tartó olaszországi és New York-i vendéglátózásból. Az étterembe belépve tényleg úgy érzi magát, mintha haza érkezne: rusztikus, vidéki stílus, szívmelengető természetes anyagok jellemzik a teret.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Az étterem kínálata személyes történeteken alapul, miközben a hagyományos olasz és magyar gasztronómiát izgalmasan vegyíti a modern, kortárs megközelítéssel. A menüben megtalálhatók a kemencében sült pizzák, házi készítésű tészták, valamint a magyar konyha klasszikusai is. Az étlap eklektikus, mégis letisztult fogásai jól tükrözik az alapítók kreatív szemléletét és kiváló arányérzékét.
Platán Bisztró, Tata
A fine dining vonalú Platán Gourmet könnyed stílusú, fine bistro testvére a tatai Platán Bisztró. Az étterem koncepcióját a Platán-csoport vezető séfje, Pesti István jegyzi, a konyhát Mogyorósi Donát séf irányítja. A választék színes képet mutat: egyaránt találunk minőségi hazai és külföldi nyersanyagokból készített ételeket az étlapon. A desszertválaszték magasan kiemelkedik a vidéki éttermek színvonalából.
Botanica, Dánszentmiklós
A dánszentmikósi Hotel Botanica étterme valódi fine dining-élményt kínál. A hotelt Zsebők Ágota és Horváth Kristóf tulajdonosok álmodták meg, inspirációként a provence-i és toszkán vidéki kúriák meghitt eleganciáját és a „small luxury” hotelek hangulatát véve alapul.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Az étterem stílusa egyszerre könnyed és elegáns, konyhájának vezetéséért pedig a tehetséges séf, Munk Tamás felel. Az étterem koncepciója tökéletesen igazodik a szálloda filozófiájához: a vacsoraidőben kínált 6 fogásos degusztációs menüben harmonikusan egyesül a modern vidéki konyha innovatív szemlélete és a fine dining-éttermek kifinomult minősége.
Kistücsök Food&Room, Balatonszemes
A több mint három évtizedes múltra visszatekintő, legendás balatonszemesi étterem elsőként helyezte fel a balatoni régiót a minőségi gasztronómia térképére. Csapody Balázs tulajdonos még 25 éves sem volt, amikor 1992-ben kibérelte a balatonszemesi éttermet, aztán 1997-ben meg is vásárolta, hogy tudatos építkezéssel eljuttassa az ország legjobb vendéglői közé. Mindvégig az volt a célja, hogy megőrizze a klasszikus, otthonos magyar vendéglői miliőt, miközben színvonalban messze túlszárnyalja a sültes tálas-ragadós kockás abroszos szintet. Ez maximálisan sikerült!
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A családi vállalkozásként működő egység 3 éve szálláshellyel is kiegészült: 19 szobával és 2 lakosztállyal, konferenciateremmel bővítették szolgáltatásaikat. A Kistücsök konyhája már évtizedek óta a környéken termő alapanyagokra és modern technológiákkal elkészített, magyar fogásokra támaszkodik.
Ikon, Debrecen
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A debreceni Ikon a kelet-magyarországi régió egyik állócsillaga, amely évek óta kiszámíthatóan hozza a kortárs fine dining-éttermekre jellemző magas színvonalat.Az Ikon a helyi alapanyagok használata mellett saját kerttel is rendelkezik, amely jelentős hozzáadott értéket jelent mind az ételek minőségében, mind pedig a fenntarthatóságra való törekvésben.
Alkimista Kulináris Műhely, Szeged
Az Alkimista Kulináris Műhely egy 16 férőhelyes vacsoraétterem Szeged műemléki szívébe rejtve, egy belső kert védettségében. Az itthon még szokatlan koncepciójú étterem „vacsorázó helyként” határozza meg önmagát, és kizárólag előzetes asztalfoglalással működik, a hét 3 napján. Stílusa szokatlan: intim tér a belváros lüktetésében, a régióban egyedülálló, 8 fogásos degusztációs vacsorák, a független szabadkonyha és a séf által vezetett esték teszik egyedivé. Az Alkimista 2025-ben az év progresszív magyar konyhája lett: az itt zajló munka új ötletek öreg technikákal való sajátos keveredése, így az étlap is leginkább évszakos mese a tájról.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A séf friss és egyedi szemlélettel nyúl vissza az Alföld, illetve a Duna–Tisza köze hagyományos ízeihez és történelmi receptjeihez, mindezt egy kreatív, 21. századi felfogásban tálalva. A tematikus, degusztációs menüsor 2-3 hetente változik, valamint mindig szorosan kötődik az adott évszak történetéhez. Az Alkimista egy igazi modern „chef’s table” élményt kínál és a Dining Guide véleménye szerint a délkelet-magyarországi régió legjobb étterme.
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon és az Instagramon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!