A levendula örök kedvenc és végre megint itt a szezonja. Lássuk, mennyi mindenre jó ez a csodálados illatú gyógynövény!
Hamarosan itthon is virágba borulnak a levendulamezők, és sokan alig várják, hogy részt vehessenek valamelyik szedd magad eseményen. A levendula évszázadok óta az egyik legkedveltebb és legismertebb gyógynövény, mely az idő múlásával semmit nem veszít a népszerűségéből, sőt! Egyre többen egyre többen keresik és ültetik, egyre többen szeretnék megismerni varázslatának titkait. Lássuk, tehát mit is érdemes tudni a levenduláról?
Mikor kell leszedni a levendulát?
Azt gondolnánk, hogy gyakorlatilag nem hibázhatunk nagyot az időpont megválasztásával, de azért érdemes néhány fontos körülményre odafigyelni.
A még nem kinyílt, bimbós levendulát hagyjuk a tövön. Inkább akkor szedjük le, amikor a virágfej teljes nyílásban van, csak a csúcson lévő egy-két bimbó legyen kinyílatlan. Bármire is szeretnénk felhasználni a levendulát, mindenképp napos, meleg időben vágjuk le a virágszálakat. Ha meleg a levegő és süt a nap, az illóolajok felszállnak a növény testén belül a virágfejekhez, amik így sokkal illatosabbak, minthűvös, borult időben. Esőben egyáltalán nem érdemes szedni.
Mivel arassunk: metszőolló vagy sarló?
Kisebb bokorról – pláne, ha csak néhány van – akár kézzel is leszedhetjük a virágokat, terebélyesebb tövekhez pedig jól jöhet a metszőolló. Több tő esetén érdemes lehet sarlóval végezni a műveletet. Levendula aratásakor érdemes egyúttal némi metszést is megejteni – ha már úgyis a bokroknál matatunk, formázzuk meg a töveket. Bátran vágjuk vissza az ágakat, a talajhoz közel eső vesszőket akár csonkig is. Így őszig szinte új életre kap a növény és másodvirágzással örvendeztethet meg. Még hatékonyabban lehet haladni a levendula aratásával, ha komolyabb eszközt – például láncfűrészt – vetünk be. Ám ezt a módszert csak komoly védőfelszereléssel és kellő elővigyázatossággal szabad kipróbálni.
Ha a levendulából csokor lesz
A csokornak szánt levendulát érdemes sarlóval vágni. Ha nagyjából egyforma szárral nőnek a virágok, akkor csak fogjunk össze egy csokornyit és csak eztán vájuk át a szárakat sarlóval vagy metszőollóval sarlóval.
Azon frissiben kössük össze spárgával a csokrot, hogy ne csússzanak szanaszét a szálak. Ha nagyon egyenetlen lenne a szárak hossza, érdemes egy kicsit eligazgatni a csokrot. Köthetünk rusztikus csokrot is, ahol egyáltalán nem figyelünk a szárhosszra. A csokorba kötött levendulát soha ne tegyük vízbe. Szárítani fejjel lefelé lógatva kell!
Számítani kell arra, hogy a szárak átmérője idővel csökkeni fog, mivel vizet veszít a növény. Emiatt meglazulhat a kötözés, így ha szükséges, néhány nap elteltével szorítsuk meg a kötést. A sötét lila virágú (Lavandula angustifolia / Hidcote blue) megszárítva is csodás lila marad. Dekorációra szánt szárított csokrokat érdemes ebből készíteni. A halványlila virágú levendula kedves halványkék színre vált megszárítva, míg a fehér levendula megszárítva rusztikus barnásfehér lesz.
Ha étkezési célra szánjuk
Sok-sok finomság készülhet levendulából, frissen például szörp, de szezonális lekvárokat is ízesíthetünk vele.
Így készül a levendulaszörp, KATTINTS IDE!
Szárított változatát is sokféle módon használhatjuk: teája nyugtató hatású, a levendulával ízesített sütemények pedig isteni finomak.
Ha a későbbiekben konyhai felhasználásra szánuk a levendulát, körültekintően szárítsuk. Érdemes papírzacskót húzni a virágfejkre, hogy ne szállhassanak rá a bogarak.
Készítsünk buzogányt!
Buzogány készítésére a hosszabb szárú levendula – ezek színe általában halvány lila – alkalmas, ám ebből sem mindegyik. Bizonyos levendula típusok szára hajlításra törik, míg mások könnyen hajlíthatók.
Ha kimondottan buzogány kíszítésére alkalmas levendulát szeretnénk telepíteni, akkor vásárláskor minsenképp tegyünk egy próbát az árushelyen. A buzogány készítése igényel ugyan némi kézügyességet, de könnyen megtanulható. Nagyon fontos, hogy a kiinduláskor páratlan számú levendulaszál szükséges hozzá, no és a szalag.
Nézd meg az alábbi videót:
Koszorú is lehet levendulából
Koszorút a sötétlila változatokból érdemes készíteni. Mindig friss levendulából dolgozzunk. IDE KATTINTVA lépésről lépésre haladva megmutatjuk a levendulakoszorú készítését.
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon és az Instagramon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!