Privát Provence

Böjtös Kinga
2011. augusztus 11. 13:51

Egy kis somogyi faluból üzenget a lány, aki naponta több ezer rajongóval társalog. hallgatják a vidék szavát, amit blogja közvetít lelkesen. Látogatás krisztinánál, aki lassan zsebre vágja a világot.

Különös társaság tagja lettem egy ideje. Virtuális módon járunk össze, naponta benézünk egymás portájára a közösségi oldal nyitotta ablakon. Az egyre növekvő laza társulás karmestere Krisztina, akiben régóta ott lappang a részemről gyakran hangoztatott "szépen élni" hajlam, mely a megfelelő életszakaszban kreatív képesség formájában egyszerre előtör az emberből.

Néha kell hozzá egy inspiráló utazás, amiben a táj színe, illata, kultúrája katarzisként mellbe vágja az embert. Vagy tán egy szorult, pénztelen helyzet, benne a "csináld magad" trükkök keserédes élménye. De jó eredményt hoz a szerelmünkkel történő első fészekrakás akadályt és fáradtságot nem ismerő lendülete. Nos, Kriszta életében összeálltak a fent említett együtthatók, egy szimpatikus fiatalember, egy provence-i nászút és a közös otthon jóvoltából.

- 2005-ben jártunk Provence-ban, ott szerettünk bele a francia country stílusba és a helyi életérzésbe, melyet otthonunkban is meg akartunk teremteni. Egy kis somogyi falu dombján találtuk meg hozzá a telket, ahonnan rálátunk a kanyarban lévő templomra. Saját tervezésű házunkhoz az ötletek az internetről és külföldi szaklapokból is jöttek - meséli vendéglátóm, miközben az apró csempékkel fedett vörösfenyő konyhapulton szendvicskészítésbe fogunk.

Kedvenc darab a férje családi örökségéből származó konyhai komód, melyet közösen antikoltak. Rajta számtalan apró csetresz, hisz Krisztina nem szégyelli, hogy erősen emlék- és dísztárgyfüggő.

- Tágas nappalit és konyhát álmodtunk, a tervezőnek már csak rajzolnia kellett. Kívül-belül a természetes anyagok dominálnak: terméskő, fa, tégla. Szerencsés vagyok, mert a tetőt a saját családi vállalkozásunk készítette. Figyelni kellett arra, hogy a mediterrán cserepek foltjai miként alkotnak szép mintázatot, így egy ember lentről felügyelte a munkát. Ő az édesapám volt - idézi a másfél évig tartó kivitelezést, miközben a szóban forgó tető alá telepszünk a teraszon. Innen egyszerre rálátunk a csavart fűzzel, diófával, kőrissel beültetett kertre és a nappali bontott tégla burkolatára, a szépen beérett vaskos fenyőoszlopokra, a saját készítésű bortartó falra, mely kis híján az ifjú férj ujjába került flexelés közben?
Vidámabb sztori volt az sk. falfestés, a fürdőszoba rendhagyó faburkolása vagy az antik tükörért és címeres téglákért folytatott vadászat.

- A házban már csak "apróságok" várnak sorukra, de nem bánom, mert sok kreatív ötletem van. Készül a gardrób és a gyerekszoba. Idén új kályhát is építünk.

S ami a mediterrán életérzést illeti? A gyakorlása még folyamatban, de elméletben már profi módon megy! Krisztina beköltözésük után kezdte el blogját "Hungarian Provence" néven. Country stílusról, lakberendezésről, kulináriáról szól, mely témát nem elsőként űzi a világhálón. Ám hogy rövid idő alatt óriási népszerűségre tett szert, az csak részben köszönhető az oldalról permanensen zúduló színes ötleteknek és ínyenc recepteknek, a bel- és külföldi szereplőkkel folytatott riportjainak, a szériában jelentkező játékos feladatoknak és komoly nyereményeknek vagy a változatos vendégposztoknak. Krisztina leginkább személyes hangvételével hat. Belülről fakadó természetessége engem őszintén lefegyverez. Lelkesedése valódi, így minden kívülállót felcsigáz, majd bennfentes klubtaggá változtat könnyedén:
- Jó reggelt, sziasztok! Ki-hova megy idén nyaralni? Küldök nektek egy csokor levendulát innen, a somogyországi Provence-ból? - köszön ránk az oldalán ma is, mint minden reggel. Egyszerűen muszáj, hogy cserébe nyomjak neki egy lájkot!

Lakáskultúra 2011. július-augusztus

1/16

Privát Provence


A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért!
Ajánlott cikk címe: Privát Provence
Ajánlott cikkek
Lakótér - 300 inspiráló helyiség
Lakáskultúra Piactér