Kötve, oldva

Böjtös Kinga
2014. április 13. 16:31

Az ART 6 műhelyében Bagdi Kata textildesigner vendégei voltunk.

Mint a pamutszál a ruha ujjait, úgy köthet össze két alkotót az egymást inspiráló munka. Közös műhelyükben az egész régió művészei is otthonra találnak, hogy színes terveket szőjenek.


 


Várunk a megnyitóra! A szokásos buli lesz… – hangzott a sokat sejtető meghívás Somody Beától, a Mozaikruha tervezőjétől, akiben megnyitók tekintetében még nem csalódtam. Beáról és redesign stílusú ruháiról a 2011/10. Vizitkártya mesélt, s azóta a házi varrodai projekt rendszeres meglepetésekkel rukkol elő.


A „Gombold újra” divatpályázaton elért sikerek mellett Bea évente kétszer közös kerti happeningre hívja össze saját baráti körét, akik az Esztergom–Vác–Szentendre háromszögben élnek és alkotnak. Az őszi és a tavaszi szabadtéri fesztiválok alkalmával pilismaróti otthonának kertje egyszerre lesz alkotótér és designpiaci helyszín, ahol az ART6 néven megalakult kézműves közösség mutatja be legújabb termékeit. Míg a felnőttek a helyi borokat kóstolgatják és lelkesen vásárolnak, a gyerekeket Csernik Szende lábszínháza szórakoztatja. Majd délután közösen nézik végig azt a rendhagyó divat show-t, ahol pajkos amatőr modellek lejtenek az iparművészek egyedi ruháiban, cipőiben, táskáiban.


A színes kollekciókért nemcsak a közönség rajong, de a hetekig tartó közös munka összekovácsolja magukat a tervezőket is, akik ilyenkor egymás ötleteiből ihletődnek. Egy batikolt-kötött ruhakreációból született Somody Bea és a textiltervező iparművész, Bagdi Kata barátsága is, sőt az a rendhagyó közös látványműhely, mely külön-külön mindkettejük álmában szerepelt már régóta.


Legyen a hely mindenkié! – jött az ötlet a kollektívához szokott leányzóktól, amikor megtalálták a szentendrei üzlethelyiséget és a renoválási munkákhoz láttak. És jöttek is az ART6-osok, mindenki hozzáadott valamit a provence-i kékre festett hangulathoz. Régi ágyvégekből, aranyra fújt kerámiákból franciásan elegáns berendezés alakult, az ajtók nélküli szekrényekből rusztikus rakodótér, a falusi cselédládából eladópult született. Saját ruháiból kiindulva az öreg bútorok merész redizájnolása nem volt újdonság Beának, míg a díszes tükröt, az antik szőnyegeket és saját festményeit Kata hozta otthonról.


A bájos üzlethelyiség pillanatok alatt megtelt kerámiákkal, ékszerekkel, lámpákkal és designtárgyakkal – a Dunakanyar kézműveseinek termékeivel – akik közül a kirakat-galériát havonta „belakhatja” egy-egy alkotó. Eközben a hátsó szobát ellepték a varró- és kötőgépek, ahol az egyedi színre-formára készített öltözékek születnek Bea és Kata keze alatt. Mert e boltban maguk a művészek az eladók, miközben ők szabják, varrják, kötik a ruhákat a vevők mérete és kívánsága szerint.


– Amikor ruhát tervezek, kapcsolatot teremtek, megoldom a test és lélek problémáit. A nőt látom magam előtt, akinek karcsú vagy telt alakjával szinte eggyé válnak fonott-hurkolt textíliáim – meséli Kata, aki már négyévesen „divatot rajzolt”, majd kis híján kortárs festőművész és bőrdíszműves lett. Máig hatnak rá képzőművész mesterei, Aknay János, Ludányi Gábor, Somogyi György, Wrobel Péter. Nagy élménynek tartja a Momeme kötős szakát, ahol felfedezte a természetes anyagokat, a színeket, a fonott technikát, amit saját kollekcióiban a kényelemmel és a hordhatósággal házasít. Számára nincs unalmas időszak: a szürke télre melengető sálakat, kámzsákat, stólákat köt finom alapárnyalatokból. Mostanában báli ruhákon is dolgozik, februárban már láthatjuk az ékszerekkel kombinált darabokat. Majd tavasztól átvált az elasztikus anyagból dúsan font és rafináltan redőzött ruhákra, melyekben garantáltan díva lesz minden nő. A szőnyeges kifutó alkalmi sztárjaiként ott vonultak fel mindnyájan a szentendrei ART6 Szalon megnyitó ünnepségén, ahol feloldott és összekötött az élmény… Alkotókat és nézőket egyaránt.


2014. május 31-én újra Art6!

1/11

Kötve, oldva


A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért!
Ajánlott cikk címe: Kötve, oldva
Ajánlott cikkek
Lakótér - 300 inspiráló helyiség
Lakáskultúra Piactér