"Jó helyen van ez a kocsi..."

Böjtös Kinga
2013. november 4. 13:15

Mese a nyughatatlan kreativitásról – mint a szántásban ágaskodó pocokról –, mely egy cirkuszi utánfutóban lakik… Nyárbúcsúztató poharazgatás a diplomás porondmesterrel, aki több, mint pultos.

Árnyas fák alatt filigrán, roppanós virslik friss házi kenyér társaságában beszélgetnek napérlelte paradicsomokon pihenő boldog pesto-sapkás mozzarellákkal...” – olvasom nyálcsorgatva a közösségi oldalra kibiggyesztett képaláírást, egy új szórakozóhely csalogatóját. Ám ezúttal a kulináris részletek mellé szívhez szóló ismertetőt is kapok a legjobb magyar borokról, ízekről, értékes hazai kincseinkről, sőt a könnyű nyári ajánlóhoz komoly küldetéstudat is tartozik…


 


Vendéglátónk Hercsel Máté gépészmérnök, vitorlázó, a Manézs romkocsma ötletgazdája és ezermestere... A kiszolgált cirkuszi kocsiból lett romkocsmában a betérők szinte észrevétlenül kerülnek a manézs hatása alá, akár a gyerekkori első, varázsos cirkuszlátogatáskor.


– A Manézs kocsi helye nem egy hirtelen jött gondolatból fakadt. Hosszas mérlegelés, gondolkodás, utánajárás után úgy döntöttünk, hogy Balatonfürednek való ez a kocsi. Hisszük, hogy a Manézs hangulata és arculata becsempész egy csipetnyi bohém romantikát a mai Balatonfüred életébe, és ez a törekvésünk szépen összecseng a város reformkori kultúrmissziójával – mesél az álmodozások idejéről a fotódokumentumokkal tarkított blog, mely egy maroknyi társaság erőfeszítését követi nyomon a kezdetektől, azaz 2013 januárjától. Amikor valami izgalmas, szerethető, barátoknak, de másnak is egyaránt való helyre vágyott Erik, a családapa, majd ötletéről hamar meggyőzte Máté fiát, egész családját és baráti körét.


S míg az elektronikus napló beszámol az első kapavágástól a nyári megnyitó napjáig, a perzselő augusztusi délutánon Mátéval, az ötlet megvalósítójával beszélgetek füredi otthonukban, a százéves, egykor pajtának épült, a reformkori villák stílusában újragondolt épületben. Ahová a fővárosból pünkösd napján megérkezik, majd egészen az őszi fagyok beálltáig marad és éli vidéki életét a család, s ahol vitorlás kellékekben, aranyló kupákban és érmekben, régi idők veretes használati tárgyaiban, mai fotográfiákban és saját bőrözésű dobokban érhető tetten e sokoldalú fiatalember megannyi szenvedélye.


Majd pici, tarka autójába pattanunk és irány a húszas években épült Dániel villa kertje, ahol a festőművész-házigazda, Medgyessy-Kovács Gyula szuggesztív olajképei és a raklapokból ácsolt kerti kanapék között feltárul Máté legújabb „játszó-tere”, a Manézs. A hortenziákkal körített, alulról megvilágított hosszanti gerendákra telepedve próbálom fixálni magamban a látványt, míg Máté emlékezetes sztorikkal lát el az interneten való keresgélésről, a cirkuszikocsi-temetőben végzett kutatómunkáról, majd az egykor szebb napokat látott jármű megleléséről, annak aprólékos szétszedéséről és rekonstrukciójáról. Az öt hónapnyi felújítás 2200 munkaórájáról, mely az édesapja, Hercsel Erik építészmérnök szerelőcsarnokában és támogatásával zajlott, Bercivel és Józsival, az ügyes segéderőkkel. Ahol az ezermester nagypapa nyomdokain lépkedő, nyolcévesen már műszaki rajzokat böngésző, friss gépészmérnök-diplomás Máté segédeivel maga végezte el majdnem az összes munkafolyamatot, legyen az lakatos- és ácsmunka, festés vagy gépészet.


Külön blogposztok szólnak a grafikai és dekorációs kivitelezésről, a festésről és csiszolásról, melybe a kifinomult ízlésű „női szakasz” – a barátnők, barátnék, anyukák és nagynénik – is rendre beszálltak. S végül a kocsi enteriőrjét meghatározó korhű kellékek beszerzéséről és a kalandos levontatásról, amiből a barátok és családtagok is kivették részüket. Ezért a nagymama kredencét és porcelánjait, a családi szőlőbirtok megmaradt utolsó boroshordóját, a vitorlás élet kellékeit és még ezernyi személyes tárgyat rejtő mobilkocsma belsejében állva konkrétan érezhetők azok a bizonyos kreatív energiák… Melyek nemcsak egy ipari lomot képesek repeszbiztos társasági hellyé varázsolni, de a famíliát, a haveri társaságot, a sporttársakat, sőt vadidegen embereket is könnyedén összekovácsolnak… Így az utcáról betérő gyanútlan civilek szinte észrevétlenül kerülnek amolyan „manézsos hatás” alá. Akár a gyerekkori, legelső, varázsos cirkuszlátogatáskor. Reméljük, hogy jövő nyáron veletek, újra, ugyanezen a balatonfüredi porondon találkozunk!

1/12

Jó helyen van ez a kocsi...


A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért!
Ajánlott cikk címe: "Jó helyen van ez a kocsi..."
Ajánlott cikkek
Lakótér - 300 inspiráló helyiség
Lakáskultúra Piactér