Tippek íróasztal választáshoz

Fotó: archív
2017. március 30. 15:30

Összeszedtük mire kell figyelni a tökéletes tanulósarok kialakításánál!

– Sok hely valójában nem is az íróasztalnak kell, hanem azoknak az iratoknak, amelyeket muszáj valahol tárolni. Többféle eszköz segíthet, hogy könnyen áttekinthetők legyenek a papírok. Van, aki az iratpapucsokat, más a gyűrűsmappákat kedveli jobban, ezekhez polcos tárolók ideálisak, de praktikus megoldás a függőmappatartós fiók is.
– Fiókok ezenkívül is szükségesek az asztali apróságok számára, hogy ne legyen kaotikus a munkafelület. Hagyományos, jól bevált kellék az asztal alá betolható görgős fiókos tároló.

 


– Az asztallapok a régi, mély monitorok és klaviatúrák miatt egy korábbi szabvány szerint 80 cm mélységűek voltak. Manapság szinte mindenki laptopon dolgozik, tehát 60 cm körüli mélység elég. Kényelmes, ha az asztallap magassága állítható, így tökéletesen összehangolhatjuk a munkaszék magasságával.
– A székek annál többe kerülnek, minél több ponton állíthatók. Jó, ha változtatható a háttámla magassága és dőlésszöge, az ülőfelület magassága és mélysége, a karfa magassága és szélessége. Fokozza a kényelmet a szék szinkronmechanikája, ilyenkor az ülőfelület és a háttámla egyszerre mozdul a beállításnál. Sokan választják az álló munkahelyet vagy a fitballt, kinek mi a legkényelmesebb.

 


– Az asztallapok formáját tekintve széles a választék, nem beszélve az egyedi megoldásokról. Lehet U és T alakú, hogy több ember ülhessen le egyszerre, de ha csak egy személy használja, akkor az I és L forma a legpraktikusabb. Az L alakú változat állhat a tér közepén, de tökéletes egy sarokban is. Amennyiben térben áll az asztal, akkor mutat igazán jól, ha mögötte sorakoznak a tárolók. Ne feledjük, hogy a polcok vagy a fal és az asztal közt minimum 80 cm maradjon, hogy kényelmesen fel lehessen állni a székből.
– Fontos kérdés, hogyan helyezzük el a konnektorokat az asztal környékén. Érdemes tervezni egy sort (4-5 dugalj) 40 cm-re a földtől, és legyen pár konnektor az asztal lapja fölött is, 80-90 cm-es magasságban, így nem kell majd az asztal alá bújni, ha például telefont szeretnénk tölteni.

 


– Szót kell ejtenünk a drótokról is. A számítógép körüli masinák (nyomtató, szkenner, asztali lámpa, töltő, rooter stb.) kábelrengetegét ügyes trükkökkel „összefésülhetjük”. Elvezethetjük őket az asztal lapjára alulról felerősített kábelcsatornában, de egy műanyag tároló is rejtheti a vezetékeket egy elosztó segítségével. Ha az asztal a falhoz simul, bevett módszer, hogy a vezetékek egy asztallapba vágott kábelátvezető karikán át haladnak. Ez üvegasztaloknál is lehetséges, bár egy kicsit bonyolultabb megoldani.

A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért!
Ajánlott cikk címe: Tippek íróasztal választáshoz
Ajánlott cikkek
Lakótér - 300 inspiráló helyiség
Lakáskultúra Piactér