Kisállatot kérnek a gyerekek? Segítünk dönteni!

Fotó: PuzzlePix / Shutterstock, Meyou, Kunstkopie.de
2017. április 10. 15:30

Minden család életében eljön a pillanat, amikor a gyerekek elkezdenek vágyakozni egy kiskedvenc után, akiről ők gondoskodhatnak, persze szülői segítséggel. Ehhez a döntéshez szeretnénk segítséget nyújtani...

Sajnos előfordul, hogy a gyerekek lelkesedése csak rövidke fellángolás, ám gyakran a hosszú éveken át tartó, komoly felelősségvállalás kezdete. Mielőtt állatot választ a család, érdemes utánaolvasni, hogy mennyi törődést igényel, mennyi pénzbe kerül, milyen helyigénye van, hullik-e a szőre, okozhat-e bűzt a lakásban.

 


Sokan azt hiszik, hogy állattartásra kizárólag a kertes ház megfelelő, ám ez nem így van. Persze előre át kell gondolni, mire alkalmas a lakásunk, vegyük figyelembe, mekkora az otthonunk, van-e terasza, erkélye, melyik bútordarabokat féltjük leginkább, döntsük el közösen, kivel lakik majd egy helyiségben a kis élőlény.

 


Beltérben könnyedén tarthatók halak, teknősök és más hüllők, madarak, a szőrös kedvencek közül pedig macska, törpenyúl, hörcsög, tengerimalac vagy akár csincsilla is. A hüllőknél fokozottan ügyeljünk a megfelelő környezetre, egy kicsi nyúl helyét pedig már a szoba berendezésekor okosabb kialakítani. Alapkövetelmény, hogy az állati fekhelyet ne süsse a nap, illetve könnyen tisztán lehessen tartani. Lakberendezési szempontból természetesen a kutyával és macskával is számolnunk kell; fontos, hogy a „lakrész” kielégítse kedvencünk igényeit és megfeleljen ösztöneinek, ugyanakkor a speciálisan állatoknak tervezett bútorok illeszkedjenek a már meglévő környezethez.

 


Lelkes gazdik építhetnek a cicáknak mászófát különböző magasságú szintekkel, kisházzal, esetleg kaparásra is alkalmas felületekkel. Mutatós eleme lehet a nappalinak egy nagyobb méretű, egyedi kalitka is. A tengerimalacokhoz hasonlóan a hörcsögöket, egereket tarthatjuk terráriumban. Egy kis kreativitással, némi tervezéssel könnyen a szoba dekorációs elemévé varázsolhatjuk akár a legegyszerűbb darabokat.

A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért!
Ajánlott cikk címe: Kisállatot kérnek a gyerekek? Segítünk dönteni!
Ajánlott cikkek
Lakótér - 300 inspiráló helyiség
Lakáskultúra Piactér