A bejárati ajtó új ruhája

2016. március 9. 10:23

A bejárati ajtó átfestése az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy megváltoztassuk egy ház karakterét… kívülről.

Az ajtó belsejét viszont méltatlanul elhanyagoljuk, pedig közel sem mindegy, hogy milyen hangulatú tér fogad, amikor megérkezünk az otthonunkba. Merjünk változtatni!


 


Egy jól megválasztott színnel már az előszobában kifejezhetjük személyiségünket, az ajtó esetében azonban ennél is több lehetőségünk van az egyedi megoldásokra. Játszhatunk például két eltérő színnel a kinti és a benti oldal esetében, ha más árnyalatot követel a belső enteriőr, mint a külső falak borítása. Arra sincs egyetlen jó válasz, hogy meddig terjedhet a festés: Színezzük be a keretet is? Mi legyen a mellette lévő kisebb-nagyobb ablakokkal? Engedjük szabadon a fantáziánkat, és találjuk meg a legjobb változatot a számtalan alternatíva közül!


Milyen színeket válasszunk?


Itt is nyugodtan előtérbe kerülhetnek személyes preferenciáink, persze a szoba eddigi stílusával összhangban.


Kék: Kifejezetten népszerű választás a bejárati ajtók esetében. Nem csoda: megnyugtatja a fáradt idegrendszert, amire mindenki vágyik otthonában.


Piros: Ez is egy gyakori megoldás. Izgalmas és energikus hatást kelt a visszafogottabb árnyalatoktól egészen az élénk változatokig.


Zöld: A világos és élénk változatok igazán modern és merész előszobát teremtenek. Egy sárgászöld vagy lime árnyalatú ajtó törtfehér falak mellett lehet egy meglepően letisztult, nyertes kombináció.


 


Szürke: Az egyik legelegánsabb választás. Egy sötétszürke, faborítású ajtó sárgaréz levélnyílással egyszerre tradicionális és sikkes.


Fekete-fehér: Nem hagyhatjuk ki, ha már szóba kerültek a klasszikus megoldások. Egy fekete ajtóval nem lehet hibázni a fehér vagy halványszürke falakkal rendelkező előszobában.


Hogyan fessük ki az ajtót?


1. Szerezzük be a szükséges eszközöket: csiszolópapír (smirgli), portörlő rongy, festőszalag tapéta, ecset, tapadó alapozó, közepesen fényes festék.

2. Finoman dörzsöljük át az ajtót úgy, hogy lekopjon a festék és a lakk felső rétege, így jó felületet biztosít az alapozónak. Ha elkészült, töröljük át a felületet portörlő ronggyal.

3. Fedjük le festőszalag tapétákkal az ajtó melletti szakaszon mindent, amit nem akarunk átfesteni.

4. Kenjünk fel egy réteget az alapozóból.

5. Hagyjuk megszáradni az alapozót, majd még egyszer, még óvatosabban csiszoljunk rajta egy utolsót a legfinomabb smirglivel.

6. Töröljük tisztára az ajtót a portörlő ronggyal.

7. Vigyük fel az első réteget a festékből. A második réteg előtt hagyjuk teljesen megszáradni az első réteget.


 


A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért!
Ajánlott cikk címe: A bejárati ajtó új ruhája
Ajánlott cikkek
Lakótér - 300 inspiráló helyiség
Lakáskultúra Piactér