Száz év innováció a porszívózásban

Csendes Eszter
2012. szeptember 5. 16:43

Egy évszázada jelent meg az Electrolux első porszívója, a Lux 1. Azóta a vállalat innovációk egész tárházát mutatta be, amelyek teljesen átformálták az otthoni takarítás módszereit, és százmilliók életét könnyítették meg. Automata vezetékcsévélő, robotporszívó és a világ leghalkabb porszívója - csak néhány az elmúlt száz év újdonságai és fejlesztései közül.

  Lux 1 és UltraOne mini
Idén ünnepeli az Electrolux a porszívófejlesztés századik évfordulóját. A vállalat jelenleg három gyárban gyárt porszívókat (Mexikó, Brazília, Magyarország), s továbbra is élen jár az innovációban, a fenntarthatóságot és a környezetbarát értékeket tartva szem előtt. Az Electrolux egyetlen európai porszívógyáraként, a 14 éves jászberényi gyáregység stratégiai szerepet tölt be, hiszen innen kerülnek ki a vállalat közép- és felsőkategóriás készülékei, s hazánkban készülnek a vállalat újrahasznosított műanyagból készült, környezetbarát modelljei is.


 


 


 


  Electrolux jászberényi gyár
A jövőben további fejlesztések várhatók Jászberényben az akkumulátoros modellek és a kiskészülékek gyártásának területén, valamint a prémium kategóriás, porzsákos és porzsák nélküli készülékeknél köszönhetően annak, hogy a ezek gyártását elhozzák Kínából. A döntés hátterében az áll, hogy az olcsó kínai munkaerő mennyiségi termelésre alkalmas, ám a magasabb minőségi elvárásoknak a magyar dolgozók jobban megfelelnek.


 


 


 


 


 


  UltraPower
A porszívógyártás 100. évfordulóját az Electrolux két új modell piaci bevezetésével ünnepli, melyek szintén Jászberényben készülnek. 2012-ben kerül a boltokba, a vezeték nélküli UltraPower, amely egy feltöltéssel akár 60 percig is használható, s a technológiai újításoknak köszönhetően lényegesen nagyobb szívóteljesítménnyel rendelkezik, mint az eddigi kézi porszívók.


 


 


 


 


 


  UltraOne mini
S szintén idén – először Japánban – debütált az UltraOne mini, amely elődjénél 30 százalékkal kisebb, mindössze 4,5 kg súlyú, de porfelszedő képessége és szívóereje nemcsak méretéhez, hanem más porszívókéhoz képest is kiváló.


 


 


 


 


 


 

1/8

100 év innováció

A sikertörténet kezdetén, a 20. század elején már léteztek porszívó gépek, ám ezeket egy átlagos ember nem tudta megemelni, így elég nehéz volt velük mozogni a használat során. Az Electrolux alapítója, Axel Wenner-Gren felismerte, hogy a porszívók akkor tudnák kielégíteni a háztartási igényeket, ha kisebbek, hatékonyabbak és olcsóbbak volnának. Ennek megfelelően tervezte meg 1912-ben a Lux 1-et, amely akkor úttörőnek számított a maga 14 kilós tömegével és 300 svéd koronás árával. (Ez az összeg ma körülbelül 12 000 koronának, azaz 400 000 forintnak felelne meg.)

A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért!
Ajánlott cikk címe: Száz év innováció a porszívózásban
Ajánlott cikkek
Lakótér - 300 inspiráló helyiség
Lakáskultúra Piactér