Ez az Év Ékszere

2012. február 22. 11:56

Szabolcsszatmári keresztszemes hímzés ihlette a nyertes pályázó munkáját

PannonArts Galéria idén is meghirdette az Év Ékszere pályázatot. A rendkívül sokszínű mezőnyben a klasszikus alapanyagokon kívül, újrahasznosított anyagokból, betonból, papírból, műanyagból, textilből is készültek gyönyörű ékszerek. 


  Az év ékszere
Ötvenöt alkotó több mint száz munkájából választotta ki a zsűri az év ékszerét, Vékony Fanni Keresztszemes című munkáját, amit a szabolcsszatmári keresztszemes hímzés ihletett.
Fanni első munkái nagymamája tanításával és felügyelete mellett készültek. Ez a nosztalgikus, meghitt hangulat tükröződik a tárgyat alkotó kemény anyag érzékeny megmunkálásában is. A tervező a hagyományos népi formakincset átültettte saját formanyelvére, és így kortárs művészeti értékként született újjá. A brosst díszítő piros gömböcskék áthelyezhetők, így a minta megváltoztatható a viselő szándéka szerint. Kortárs anyaghasználata, interaktivitása és a népi motívumok XXI. századi reflexiója az, ami ezt az ékszert az Év Ékszerévé tette 2012-ben.


A PannonArts Galéria számára kiemelten fontos a fiatal tehetségek felkutatása és segítése. Az idei pályázaton a pályakezdő fiatalok meglepően sok színvonalas munkával neveztek, így a zsűrinek nem volt könnyű dolga az év pályakezdőjének kiválasztásában. Ezt a díjat Smid Eszter kapta Forintvirág gyűrűjéért.


Ez az egykori egyforintosokból készült gyűrű amellett hogy ötletesen használja újra a már forgalomból kivont pénzérméket, játékosságával, mozogni, sőt hangot adni képes virágaival üde színfoltja a hazai ékszertervezésnek.


A zsűri, Spengler Katalin művészettörténész, Somosi Rita művészettörténész (FISE), Ádám Krisztián a MOME művésztanára, Horváth Béla műgyűjtő, és Szűcs Péter a Marie Claire magazin vezetőszerkesztője, a két kiosztott díjon felül külön dicséretben részesítette Szabó Lilla papírékszereit, és kiválasztott még hat művészt, akik bemutatkozási lehetőséget kapnak a március 2-4. között a Lakástrend kiállításon megrendezett Év Ékszere 2012 tárlaton való bemutatkozásra.


A közönségdíjraLakástrend Facebook oldalán lehet szavazni, mert a  kiválasztott művészek mellett a Galéria fenntart egy vitrint is a kiállításra, ahová a legtöbb like-ot kapó ékszerek is bekerülnek majd.


Valamennyi pályamű megtekinthető a PannonArts Design Galéria Facebook oldalán

1/15

Év Ékszere pályázat

Az Év Ékszere - Vékony Fanni Keresztszemes kitűző

A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért!
Ajánlott cikk címe: Ez az Év Ékszere
Ajánlott cikkek
Lakótér - 300 inspiráló helyiség
Lakáskultúra Piactér