A WC világnapja

2010. november 19. 10:57

Az 1600-as évek óta nagy karriert futott be a vízöblítéses WC, de világszerte még mindig 2,5 milliárd ember nem tud megfelelő toalettet használni.

November 19. 2001 óta a a WC világnapja, a Toalett Világszervezet kezdeményezésére. A szervezet 53 ország 151 toalett és higiéniai szervezetet tömöríti, és ezzel a nappal a jobb higiénia fontosságára kívánják felhívni a figyelmet. Fő céljuk, hogy a higiéniát a világméretű kérdések közé emeljék. Becsléseik szerint világszerte 2,5 milliárd ember nem tud megfelelő toalettet használni, a toaletthiány pedig évente 200 millió tonna begyűjtés és szennyvízkezelés nélkül maradó humán hulladékot eredményez, amely szennyezi a környezetet és milliókat tesz ki a betegségeknek.
A WTO-t, azaz a Toalett Világszervezetet Sim Jae Duck ázsia vállalkozó alapította, aki Nemzetközi Toalett Csúcstalálkozókat is szervezett már kutatóknak és más szakembereknek, ahol a toalettel összefüggő kérdéseket vitatták meg. Sim olyannyira fontosnak tartja ezt a kérdést, hogy Dél-Koreában egy WC formájú házat is építtetett magának közel 2 millió dollárért.
Miközben a világ egyik felén a vízöblítéses WC hiánya okoz problémákat, a fejlettebb országokban már a víztakarékosság kérdésénél tartunk: errefelé azt kellene megoldani, hogy ne az ivóvízkészletek pazaroljuk a toalett öblítésére - szerencsére egyre több okos megoldás születik az ügyben.
Galériánkban a világnap alkalmából néhány extrém toalett-dekoráció, valamint a dél-koreai Toalett Házról készült fotósorozat látható.

1/12

A WC világnapja

Térélmény a WC-ben: lakóteleppel körülvéve

A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért!
Ajánlott cikk címe: A WC világnapja
Ajánlott cikkek
Lakótér - 300 inspiráló helyiség
Lakáskultúra Piactér