Ötletes burkolatok csempe helyett

Fotó: Wall&Deco, Marazzi, archív
2017. április 10. 20:30

Különleges, izgalmas burkolatot szeretnétek a fürdőszobába? Néhány ötlet a klasszikus csempe helyett!

Egy fürdőszoba felújításánál a csempézés sokáig kihagyhatatlan munkafolyamat volt, manapság azonban egyre inkább előtérbe kerülnek más, a csempét helyettesítő anyagok. Egy ideje nem egyszerűen praktikus, kizárólag a funkcionalitást szem előtt tartó fürdőben gondolkodunk, hanem szobaszerű, hangulatos, minden kényelemmel felszerelt helyiséget szeretnénk kialakítani.

 


Dekorbeton, műgyanta, vízálló festék

Ma már óriási választékban találunk olyan fürdőszobai festékeket, amelyek ellenállnak a nedvességnek és penészedésnek. Felületük könnyen tisztítható, bár a legtöbb esetben a súrolást és a durva tisztítószereket kevésbé bírják. Előnyük, hogy gyakorlatilag bármilyen árnyalatot megálmodhatunk, sőt ha arra vágyunk, akár egyedi, felfestett mintával színesíthetjük a látványt. A teljes vízzárást azonban a festékek többsége nem biztosítja, így a vízzel közvetlenül érintkező felületeken (zuhanyfülke, mosdó, kád) vagy a hagyományos csempe használata javasolt, vagy olyan fuga nélküli, egybefüggő kortárs anyagokat alkalmazhatunk, mint a dekorbeton és a műgyanta. Utóbbiak előnye, hogy padlóra és falra egyaránt felhordhatók, ellenállnak a baktériumoknak, penésznek, illetve a gombának, és bármilyen tisztítószerrel súrolhatók. Mindkettő teljes vízzárást biztosít, tehát bárhol jó megoldást jelentenek. A dekorbeton a maga natúr, rusztikus felületével egyfajta természetes hangulatot sugároz, de arra nagyon ügyeljünk, hogy egy kis alapterületű, ablaktalan fürdőben könnyen „barlanghatást” érhetünk el vele. Ezzel ellentétben a műgyanta fényessége egy kicsi, sötét helyiséget is nagyvonalúvá, izgalmassá varázsolhat. Komolyan megkönnyíti a felújítást, hogy ezek az anyagok szinte bármilyen típusú burkolatra, felületre felhordhatók (burkolólap, mázas kerámia, márvány, gránit, greslap, műkő stb.). Ha azt szeretnénk, hogy a végeredmény tökéletes legyen, mindenképpen kérjük szakember segítségét.

 


Vízálló tapéta

A fürdőtér kialakításának, burkolásának munkálataihoz ma már számtalan anyag és textúra áll a rendelkezésünkre a hagyományos aljzatburkolat-falicsempe párosításon túl. A falburkolatok válogatása során a merészebbek bátran lapozzanak bele tapétamintakönyvekbe. A mosható, súrolható viniltapétákat nyugodtan használhatjuk vizes helyiségben is, a mosdó vagy a kád mögötti falszakaszok borítására; persze minden esetben fontos a megfelelő felület-előkészítés és a műgyantaalapú ragasztó. Alapvetően kétféle viniltapéta létezik. A hagyományos, vékony műanyag felülettel ellátott, tartós színnel mintázott, kis mélységű mintával textúrázott, sokszor damaszthatású darabok, fényes vagy matt felülettel, illetve a még ellenállóbb, habosított felületű (PVC, akril, poliuretán), sokszor erősen kidomborodó mintával készülő változatok. Ha igazán izgalmas összképre, szobaszerű kialakításra vágyunk, érdemes a francia Elitis különleges textúrái (a mozaikhatástól a lószőrhatásig) vagy a Marburg dizájnerkollekciói közt keresgélni. Az olasz Wall & Decò cég pedig kifejezetten vizes helyiségekbe, illetve kültérre fejlesztette ki szabadalmaztatott Wet System termékét, szebbnél szebb mintákkal, táblaképekkel. Alapja vízálló likvid membrán, és komplett rendszerben (alapozó, ragasztó, technikai rost, legfelül speciális záróréteg) épül fel a tapéta, mely így zuhanyban, wellnessmedence terében is bátran használható!

 


Faburkolat

Sokan óvakodnak tőle, és kétkedve fogadják a fürdőszobában a valódi fából készült burkolatot. A technikai tudás fejlettsége azonban már lehetővé teszi, hogy hosszú évtizedekre tartós megoldásként alkalmazzuk a kedvelt anyagot akár vizes helyiségekben is. A legalkalmasabbak e célra a trópusi országokban honos, kemény, tömör, magas olaj- és viasztartalmú fák, de megfelelő kezelés mellett más, olcsóbban hozzáférhető fajtákban is gondolkodhatunk. Az impregnálást hőkezeléssel végzik, illetve különböző modern felületkezelő anyagokkal, mint bizonyos olajok, lakkok vagy lazúrok. A faburkolat gondos ápolása ugyanolyan fontos a fürdőszobában, mint más helyiségekben. Csak szakszerűen kiválasztott ápolókészítményt használjunk, hogy fényes maradjon a felszín, és kerüljük az erős, maró hatású vegyszereket, amelyek kárt tehetnek a kezelt felületben.
A fa természetes, meleg hangulatot teremt a fürdőben, de nemcsak a klasszikus és rusztikus stílus kedvelői számára jelent jó megoldást, hiszen a trendi, változatos textúrát kínáló parafát ugyancsak alkalmazhatjuk burkolatként. Előnye a magas viasztartalom, aminek köszönhetően kitűnő nedvtaszító képességgel bír, ám itt sem feledkezhetünk meg a lakkozásról. Bármelyik típus nyeri el tetszésünket, vásárlás előtt célszerű egy szakember véleményét kikérni, hogy a számunkra legmegfelelőbb állóképességű faburkolat válasszuk, amely hosszú évtizedekig a fürdőszoba ékessége lesz.


A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért!
Ajánlott cikk címe: Ötletes burkolatok csempe helyett
Ajánlott cikkek
Lakótér - 300 inspiráló helyiség
Lakáskultúra Piactér