Kopik, nem kopik?

Fotó: Manuel Canovas
2017. január 6. 09:14

Már a lakás tervezése során érdemes kiválasztani a legpraktikusabb lakástextileket. Szerencsére hatalmas kínálat áll a rendelkezésünkre, így könnyen igazodhatunk egy előre elgondolt színvilághoz.

A kárpitok egyik fontos tulajdonsága a dörzsöléssel szembeni ellenállás, melynek mértékét a Martindale-számnak nevezett mutatóval jelöljük; minél magasabb az érték, a szövet annál erősebb.

 A 10 000 alatti kárpitokat (vagy ha az adat egyáltalán nincs feltüntetve) kizárólag dekorációs célra, például díszpárnák készítésére ajánljuk, hétköznapi használatra 20 000 feletti érték az optimális. Fontos tudni, hogy ez a mutató nem az anyag minőségére utal, hiszen kizárólag a kopásállóságot jelzi; vagyis a választás előtt a tisztíthatóságot és a színtartósságot szintén meg kell vizsgálnunk, illetve lényeges információ az is, hogy kapott-e a textil szennytaszító felületkezelést.


 


Plusz 1 tipp: Az ülőgarnitúra kárpitjának kiválasztása nem könnyű feladat. Nem foghatunk mellé, ha a padlóburkolat színével harmonizáljuk, a szőnyeget pedig a többi lakástextillel hangoljuk össze.

 


A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért!
Ajánlott cikk címe: Kopik, nem kopik?
Ajánlott cikkek
Lakótér - 300 inspiráló helyiség
Lakáskultúra Piactér